top of page
  • Hoe is de female gaze tot stand gekomen?

 

“the male gaze looks while the female body is looked at”

 

In 1975 schreef Laura Mulvey een essay, "Visual Pleasure and Narrative Cinema”. Met deze essay heeft ze de term “male gaze” de wereld ingebracht. 

In de tijd van de klassieke Hollywood films werden kijkers aangemoedigd zich te identificeren met de hoofdpersoon. En die waren (en zijn nog steeds) merendeels mannen. Mulvey analyseert hoe de vrouw in films altijd het object is van de blik van de man. 

 

In deze essay zegt ze “ik wilde laten zien hoe Hollywood de blik van de toeschouwer organiseert en stuurt. Die blik is vrijwel altijd gestuurd vanuit de positie van de mannelijke hoofdpersoon in het verhaal. En dan maakt het niet zoveel uit of de daadwerkelijke toeschouwer die in de bioscoop zit een man is of een vrouw, homo of hetero. De sturende blik in de Hollywoodfilms is altijd die van een heteroseksuele man. 

 

Mulvey besefte dat ze vroeger zelf ook min of meer als een man naar films had gekeken. Dat was ook grotendeels het plezier van de films. Dat je je eigen individualiteit achter je kunt laten. Maar dat is ook wat een film met je doet, je verliest jezelf erin. Hier kwam ze achter toen ze met het feminisme in aanraking kwam. En daarom wilde ze dit doorbreken.

bottom of page